ryzyko miażdżycy

Czy cholesterol jest zawsze zły?

HDL i LDL to dwie podstawowe frakcje, z których składa się cholesterol. Warto wiedzieć czym różnią się między sobą, jakie pełnią funkcje i co zrobić, aby ich stężenie utrzymać w granicach normy.

Czym jest cholesterol i jaką spełnia funkcję w organizmie?

Cholesterol to istotny z punktu widzenia funkcjonowania organizmu związek chemiczny z grupy steroidów. Występuje w błonach komórkowych organizmu i wykazuje działanie stabilizujące jej powłokę. Co więcej, w ogromnej mierze warunkuje także szereg jej właściwości fizycznych i chemicznych.

Zasadniczą rolą obecności cholesterolu we krwi (oczywiście w prawidłowym stężeniu) jest współudział w procesie tworzenia hormonów oraz kwasu żółciowego. Co więcej, determinuje on także syntezę witaminy D3, usprawnia działanie układu nerwowego wzmacnia nerwy na długości całego ich przebiegu (1).

W organizmie człowieka przeciętnie znajduje się około 140 g cholesterolu, co w przybliżeniu odpowiada około 0,2% jego masy. Warto wiedzieć, że proces wytwarzania tego związku trwa nieustannie przez okres całego życia. Cholesterol dzieli się na endogenny i egzogenny. Źródłem pierwszego z wymienionych są przemiany mające miejsce w cyklu życiowym (około 60-80% całkowitej ilości), drugi natomiast pochodzi z przyjmowanych pokarmów (20-40%).

Rodzaje cholesterolu

Cholesterol dzieli się zasadniczo na trzy frakcje, z czego dwie wyróżniają się szczególnym znaczeniem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Około 60% całkowitej ilości cholesterolu stanowią lipoproteiny o małej gęstości, czyli tzw. LDL, natomiast 30% to lipoproteiny o dużej gęstości, czyli tzw. HDL. Pozostałe 10% to tzw. VDLD, czyli lipoproteiny o bardzo małej gęstości, ich znaczenie nie jest tak istotne jak w przypadku HDL i LDL.

Frakcja LDL często bywa określana jako „zły cholesterol”. Jego szkodliwość polega na tym, że w czasie transportowania z krwią na ściankach naczyń krwionośnych osadzają się jego cząsteczki, które mogą tworzyć blaszki miażdżycowe. Wraz ze wzrostem ilości LDL we krwi odkłada się go coraz więcej, co skutkuje zmniejszeniem światła przepływu naczyń, to natomiast znacząco utrudnia transport krwi do komórek. Warto tu wspomnieć o dopuszczalnych normach tej frakcji. U osób zdrowych, stężenie LDL we krwi nie powinno być większe niż 115 mg/dl (3,0 mmol/l), w przypadku zdiagnozowanych chorób układu krążenia lub cukrzycy wartość ta spada do 100 mg/l (2,5 mmol/l) (2).

Przeciwstawnie do LDL działa frakcja HDL, która pełni funkcję „dobrego policjanta”. Wiąże ze sobą cząsteczki LDL, wypłukując je tym samym z naczyń krwionośnych i przeciwdziała powstawaniu blaszek miażdżycowych. Można zatem przyjąć, że im większe jest stężenie HDL we krwi, tym mniejsze staje się ryzyko zaistnienia chorób serca. Za optymalny poziom tej frakcji uważa się co najmniej 40 mg/dl (1,0 mmol/l) u mężczyzn i nie mniej niż 46 mg/dl (1,2 mmol/l) u kobiet.

Co zrobić w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu?

Powszechnie zalecane są przede wszystkim działania dwutorowe, które polegają na odpowiednio zbilansowanej diecie oraz aktywności fizycznej.

Doskonałym rozwiązaniem jest włączenie do swojego codziennego menu Benecol Max. Dobroczynny produkt ze stanolami roślinnymi najefektywniej obniża stężenie cholesterolu we krwi. Zyskał rekomendację Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi w Zabrzu.

Regularna aktywność fizyczna również pozwala na zbilansowanie stężenia cholesterolu we krwi. Osoby z grupy ryzyka powinny pamiętać zatem co najmniej o kilku dłuższych spacerach w tygodniu, konieczne jest także wyeliminowanie palenia tytoniu oraz znaczne ograniczenie spożywania alkoholu.

(1) A Cichocka, L. Kłosiewicz-Latoszek, B. Cybulska, Zaburzenia lipidowe, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
(2) A Cichocka, L. Kłosiewicz-Latoszek, B. Cybulska, Zaburzenia lipidowe, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz