Dlaczego podwyższony poziom cholesterolu jest niebezpieczny?
Podwyższony poziom cholesterolu we krwi to poważny problem zdrowotny, który Polacy lubią bagatelizować. Niewłaściwy jadłospis i obciążający organizm styl życia to prosta droga do zawału serca – jednej z najczęstszych przyczyn zgonów w naszym kraju. Warto zdać sobie sprawę z niebezpieczeństw, zanim będzie za późno i zawczasu wprowadzić odpowiednie zmiany.
Hipercholesterolemia, czyli podwyższony poziom cholesterolu we krwi, to zaburzenia gospodarki tłuszczowej w ludzkim organizmie. Problem ten dotyka około 61% dorosłych Polaków. Niestety, często bywa lekceważony – to poważny błąd, który może doprowadzić do bardzo przykrych konsekwencji, takich jak choroba wieńcowa, a nawet zawał serca. Oczywiście cholesterol jako taki pełni w organizmie wiele pożytecznych funkcji. Organizm sam produkuje jego odpowiednią ilość – jest to cholesterol endogenny, który stanowi 80% ogółu tej substancji. Natomiast cholesterol egzogenny dostarczamy organizmowi wraz z jedzeniem – to jego nadmiar jest szkodliwy. Warto zawczasu uświadomić sobie, jak niebezpieczny jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi – reagując odpowiednio wcześnie, można uniknąć przykrych konsekwencji tego stanu.
Niebezpieczny cholesterol
Organizm obciążony zbyt dużą ilością cholesterolu stara się wydalić go jak najwięcej. Nie zawsze się to jednak w pełni udaje – cholesterol odkłada się na wewnętrznej stronie naczyń krwionośnych w postaci blaszki miażdżycowej. Tętnice stopniowo się zawężają, stają coraz mniej elastyczne, co powoduje docieranie mniejszej ilości tlenu i składników odżywczych do komórek organizmu. Taki stan rzeczy zmniejsza wydolność mózgu, a w przypadku zatkania jednej z tętnic może dojść nawet do udaru. Podwyższony poziom cholesterolu prowadzi również do choroby niedokrwiennej serca, czyli tzw. choroby wieńcowej, która jest już prostą drogą do zawału. Odkładanie się blaszki miażdżycowej w błonie tętnic może powodować także wiele innych schorzeń, takich jak niewydolność nerek (miażdżyca tętnicy nerkowej), uszkodzenie wzroku czy niedokrwienie kończyn dolnych.
Walka z podwyższonym poziomem cholesterolu
Opisanych wyżej przykrych konsekwencji podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi można uniknąć, wprowadzając w życie kilka prostych zmian. Przede wszystkim należy pamiętać, że na zmiany te nigdy nie jest za wcześnie ani za późno – profilaktyka pozwoli uniknąć całkowicie problemu podwyższonego cholesterolu, a odpowiednia reakcja na niepokojące wyniki badań znacznie zmniejszy ryzyko rozwinięcia się opisanych powyżej schorzeń. Osoba mająca podwyższony poziom cholesterolu powinna zacząć od zmiany stylu życia, przede wszystkim od sposobu odżywiania. Często konieczne okazuje się również leczenie farmakologiczne. W przypadku niepokojących wyników badań zawsze trzeba skonsultować się ze specjalistą.
Zmiany w jadłospisie
Z jednej strony należy ograniczyć spożycie produktów bogatych w cholesterol, takich jak masło, jajka, podroby czy tłuszcze zwierzęce, a z drugiej – dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość dobrego cholesterolu, na przykład tłuste ryby morskie, które zawierają kwasy omega-3 obniżające poziom złego cholesterolu, a podwyższające poziom dobrego. Na rynku można znaleźć także produkty spożywcze z dodatkiem stanoli roślinnych, które – spożywane regularnie – dają gwarancję obniżenia poziomu cholesterolu. Wśród nich warto wymienić produkty do smarowania pieczywa Benecol, rekomendowane zarówno osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, u których nie wdrożono jeszcze leczenia farmakologicznego, jak i tym, które już takie leczenie stosują. Oprócz prawidłowego odżywiania, bardzo ważna jest także aktywność fizyczna, wyeliminowanie czynników stresogennych, a w przypadku osób, których to dotyczy – bezwzględne rzucenie palenia czy rozpoczęcie leczenia nadciśnienia tętniczego.
Artykuł sponsorowany